کاوش موضوع نقشه راه فناوری
صفحه اصلی
نقشه راه فناوری
یکی از اهداف مدیریت فناوری حصول اطمینان از بکارگیری مناسب تکنولوژیهایی است که سود شرکت را بهینه کنند. د راین راستا مدیران فناوری به ابزارهایی نیاز دارند که اطمینان حاصل کنند که: فناوریهای موجود و بالقوه سازمان در راستای نیازها و اهداف سازمان در حال و آینده است یا به عبارتی اطمینان از اینکه فناوریهای سازمان با اهداف استراتژیک سازمان همراستا است. همچنین باید تأثیر تغییرات فناوری و بازار روی فرصتها و تهدیدهای پیش روی شرکت مورد ارزیابی قرار گیرد. در این راستا یکی از مهمترین و منعطفترین ابزارهای برنامهریزی نقشه راه است. یکی از روشهای رایج برنامهریزی بلندمدت، استفاده از تکنیک تهیه نقشه راه برای حوزه موردنظر میباشد. در یک تعریف ساده، میتوان گفت نقشه راه، روش کشف و توصیف آینده مطلوب و تبیین راه رسیدن به آن به زبانی ساده و قابل فهم برای سازمان است. حوزهها و زمینههایی که امکان تهیه نقشه راه برای آنها وجود دارد، بسیار متنوع است. از این میان میتوان، به عنوان مثال، به حوزههای فناوری، علم و دانش، و بازار اشاره نمود. یکی از پرکاربردترین این نقشههای راه، نقشه راه فناوری میباشد که بهطور گستردهای در صنایع مختلف برای برنامهریزی راهبردی و درازمدت به کار میرود.
نقشه راه عبارتست از روش کشف و توصیف آینده مطلوب و تبیین راه رسیدن به آن به زبانی ساده و قابل فهم برای سازمان. نقشه راه ساختاری مبتنی بر زمان دارد و معمولاً به شکلی گرافیکی تدوین شده و به منظور تدوین، نمایش و ایجاد ارتباط میان برنامههای مختلف در سطوح متفاوت سازمان بکار میرود. ا
تدوین نقشه راه فناوری نوعی از برنامهریزی فناوری مبتنبی بر نیاز است که به شناسایی، انتخاب و توسعه فناوریهای جایگزین برای پاسخگویی به مجموعه ای از نیازها کمک میکند. خروجی این فرایند تدوین را نقشه راه فناوری می نامییم. در این فرایند تیمی از خبرگان گرد هم میآیند تا چارچوبی برای سازماندهی و معرفی اطلاعات برنامهریزی فناوری حیاتی به منظور اتخاذ تصمیمات مناسب سرمایهگذاری فناوری و اهرم قراردادن این سرمایهگذاریها ارائه نمایند. با مجموعه ای از نیازهای معین، فرایند تهیه نقشه راه فناوری، راه کاری را جهت تهیه، سازماندهی، و نمایش اطلاعات پیرامون نیازمندیهای حیاتی سیستم و اهداف عملکردی که میبایست در چارچوب زمانی مشخصی برآورده شود، فراهم میآورد. همچنین فناوریهایی را که نیاز است جهت دستیابی به آن اهداف توسعه یابند، شناسایی مینماید. در نهایت، اطلاعاتی را که برای ارزیابی گزینههای مختلف فناوری موردنیاز است، فراهم میآورد.
فرایند ترسیم نقشهراه، عموماً به اندازه خروجی آن اهمیت دارد. این اهمیت به دلیل دانش تولید شده در حین بحثهای مربوط به تدوین نقشهراه و همچنین به دلیل دستیابی کارکنان به درک مشترک و شبیه به هم از مفاهیم مطرح شدهاست. از اینرو طراحی فرایند ترسیم نقشه راه باید دوشادوش طراحی معماری و ساختار نقشه راه صورت گیرد تا بتوان اطلاعات موردنیاز را به بهترین وجه بدست آورد، ساختار داد و به اشتراک گذاشت (فال، 2011).
نقشههای راه را میتوان از منظر سطح تصمیمگیری در سه سطح بنگاه، صنعت، و ملی طبقهبندی نمود. گاهی اوقات ممکن است یک سازمان یا بنگاه به صورت داخلی اقدام به تهیه نقشه راه کند (نقشه راه بنگاه). در سطح صنعت تهیه نقشه راه فناوری دربرگیرنده چندین سازمان خواه به صورت کنسرسیوم یا کل صنعت میباشد. نقشههای راهی که در ابعاد ملی ترسیم میشوند، عموماً با هدف آینده نگری و نیز تسهیل در امر تصمیمگیری میباشند. در سطح ملی با حوزهای از دانش سر و کار داریم که به تعیین و اجرای سیاستهای مربوط به توسعه و بکارگیری فناوری و نیز سیاستهای مربوط به تأثیرات فناوری بر جامعه، سازمانها، افراد و محیط طبیعی میپردازد.... بیشتر در ویکی پدیا